Οι σπαστήρες είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να κάνετε μούστο τα σταφύλια, είτε έχετε ένα μικρό αμπέλι είτε πολλά στρέμματα.

 

Χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες για να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει!

 

Αρχικά θα πρέπει να προσέχετε ο σπαστήρας να είναι είτε εξ-ολοκλήρου ανοξείδωτος, ο οποίος βέβαια ανεβάζει πολύ το κόστος, είτε να είναι βαμμένος με ηλεκτροστατική βαφή ειδική για τρόφιμα.

 

Χειροκίνητος

Οι χειροκίνητοι σπαστήρες είναι κατάλληλοι για όσους έχουν ένα μικρό αμπέλι και μπορούν χειροκίνητα να κάνουν μούστο τα σταφύλια τους. Οι χειροκίνητοι μπορούν να έχουν και αναδευτήρα που σπρώχνει τα σταφύλια στα ράουλα. Τοποθετούνται πάνω από κάποιο βαρέλι ή σκάφη ώστε να πέφτει ο μούστος κατευθείαν μέσα.

Μπορείτε να βρείτε σε διάφορα μεγέθη της χοάνης όπως 40X40 , 80Χ50 και 95Χ60

 

Χειροκίνητος με διαχωριστήρα

Υπάρχει χειροκίνητος σπαστήρας με διαχωριστήρα. Ο διαχωριστήρας διαχωρίζει τα κοτσάνια από τον μούστο και είναι η καλύτερη δυνατή λύση για κάποιον ερασιτέχνη που θέλει μεν χειροκίνητο αλλά να αφαιρεί τα κοτσάνια. Τοποθετούνται πάνω από κάποιο βαρέλι ή σκάφη ώστε να πέφτει ο μούστος κατευθείαν μέσα.

Μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

 

Ηλεκτρικός σπαστήρας με ή χωρίς διαχωριστήρα

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ισχύουν και για τους σπαστήρες με μοτέρ όπου τα ράουλα γυρίζουν με το μοτέρ, παράγοντας έτσι πολύ περισσότερο μούστο πολύ εύκολα.

 

Χωρίς διαχωριστήρα

 

Με διαχωριστήρα

 

Ηλεκτρικός σπαστήρας με διαχωριστήρα και αντλία

Η πιο καλή λύση ιδανική και για επαγγελματίες είναι οι ηλεκτρικοί σπαστήρες με διαχωριστήρα αλλά και με αντλία που προωθεί τον μούστο σε κάποια δεξαμενή ή βαρέλι.

Η παραγωγή τους μπορεί να φτάσει τα 3000kg ανά ώρα

Μπορείτε να βρείτε τα διάφορα σχέδια εδω