Η συγκομιδή της ελιάς πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο, αλλιώς όχι μόνο δεν θα συλλέξουμε την σωστή ποσότητα αλλά μπορεί να υποβαθμιστεί και η ποιότητα των ελιών και επομένως του ελαιόλαδου. Σε περιπτώσεις πολύ λανθασμένου τρόπου συγκομιδής μπορεί να υποθηκεύσουμε και την συγκομιδή της επόμενης χρονιάς, όταν πχ αφαιρούνται κλαδιά με μεγάλο αριθμό λειτουργικών φύλλων.

Ελαιοραβδιστικά


Ένα καλό ελαιοραβδιστικό μας βοηθά να συλλέγουμε την ελιά, εύκολα χωρίς σκάλες και χωρίς να αφαιρούνται χιλιάδες φύλλα ή ακόμα και κομμάτια ξύλου, τα οποία το δέντρο έχει καταναλώσει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία για να δημιουργήσει και είναι απαραίτητα για την ζωή του.
Υπάρχουν πολλοί τύποι ελαιοραβδιστικών, αλλά η πλειοψηφία τους είναι ιδανικά μόνο για ελιές που προορίζονται για ελαιόλαδο και όχι για βρώσιμες/επιτραπέζιες.
Οι πιο γνωστοί είναι ο αχινός με το best seller να είναι ο ASTERAS CF και ASTERAS MAX του Αγγελή

axinos

Είναι η Νιφάδα με το best seller να είναι το YAMASTIK X12 και Χ14

nifada


Είναι το κουπεπέ του Αγγελή για να εισχωρεί εύκολα μέσα στην ελιά

koupepe
Και τέλος οι ‘’χτένες’’ με ραβδάκια ανθρακονημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βρώσιμες ελιές κυρίως το Amolivo του Αγγελή αλλά και το Falcon της Ιταλικής ΖΑΝΟΝ

xtena
Τα παραπάνω ελαιοραβδιστικά βγαίνουν και με διαφορετικά μήκη κονταριού ή με τηλεσκοπικά κοντάρια καθώς και με κοντάρια από ανθρακονήματα (carbon) για ακόμη πιο μικρό βάρος. Επίσης μπορούν να έχουν μοτέρ 12-18Volt, 24Volt ή ακόμη και 36Volt με την χρήση μετατροπέα από 12V σε 34V.

Δονητές ελιάς


Ένας καλός δονητής ελιάς όπως ο SC605 ή ο SC800 της CIFARELLI μπορεί να μας βοηθήσει να συλλέξουμε μια πολύ μεγάλη ποσότητα καρπού χωρίς να τραυματίσουμε φυτικούς ιστούς και πάνω απ’ όλα χωρίς να τραυματίσουμε καθόλου την ίδια την ελιά.
Είναι το καλύτερο εργαλείο για την συγκομιδή βρώσιμης/επιτραπέζιας ελιάς αλλά όχι μόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους καρπούς όπως αμύγδαλα, κάστανα και καρύδια.

Γεννήτριες ελαιοραβδιστικών


Οι γεννήτριες ελαιοραβδιστικών με τροχήλατη βάση, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για την χρήση ελαιοραβδιστικών στο χωράφι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχικά χρησιμοποιούν το ελαιοραβδιστικό συνδέοντάς το στο αυτοκίνητο ή το αγροτικό τους, εφόσον είναι 12V. Γρήγορα όμως αντιλαμβάνονται την ευκολία και καλύτερη απόδοση του ελαιοραβδιστικού με την χρήση μιας καλής γεννήτριες. Οι γεννήτριες δέχονται συνήθως έως 3 ελαιοραβδιστικά ταυτόχρονα, αλλά μπορεί να γίνουν έως 5 σε μεγαλύτερες γεννήτριες.
Στο κατάστημά μας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες γεννήτριες με διαφορετικούς συνδυασμούς κινητήρων Honda, Hyundai, Loncin, Robin/Subaru, Kraft, Kaiser. Εσείς αρκεί να γνωρίζετε τα Volt του ελαιοραβδιστικού και πόσα ελαιοραβδιστικά θα χρειάζεται να δουλεύουν ταυτόχρονα.
Μπορείτε να δείτε τις γεννήτριες ελαιοραβδιστικών εδώ.

gennitries elaioravdistikwn

Ελαιόδιχτα/Ελαιόπανα


Όποιο από τα παραπάνω μηχανήματα και αν χρησιμοποιήσουμε, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε να στρώσουμε κάτω και γύρω από τις ελιές ελαιόδιχτα ή ελαιόπανα. Αν τα ελαιόδιχτα είναι χαμηλής ποιότητας μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του ελαιολαδου μας ,αλλα θα μας δυσκολέψουν καις την συγκομιδή. Επιλέγουμε πάντα δίχτυα μη τοξικά από ίνες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας HDPE. Είναι βασικό να διαθέτουν ενισχυμένα άκρα και μεταλικούς κρίκους πρόσδεσης καις τις 4 γωνίες.
Σε χωράφια με αρκετά χόρτα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν ελαιόπανα για ευκολότερη και πιο ΄΄καθαρή΄΄ συγκομιδή. Τα ελαιόπανα με την ειδική ύφανσή τους επιτρέπεουν το νερό να διαπερνά το πανί, επομένως να μην συγκρατείται νερό κάνοντας την συλλογή δυνατή ακόμα και σε βροχερές μέρες.