Οι πυρκαγιές κάθε χρόνο είναι πιο συχνές, πιο ισχυρές και όλο και πιο κοντά στον αστικό ιστό. Τα σπίτια μέσα πευκόφυτες περιοχές είναι τα πιο επισφαλή, αλλά και σπίτια σε περιοχές με ακαθάριστα οικόπεδα ή διάσπαρτα δέντρα έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο. Βέβαια τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως μπορεί να τυλιχτεί στις φλόγες σπίτι ή σκεπή πιο μακριά από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέσω καυτής στάχτης που παρασύρεται με τον αέρα και την δύναμη της φωτιάς.

 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν αρκούν για όλα τα σπίτια και οι κάτοικοι αναγκάζονται να τα υπερασπιστούν μόνοι τους, με ότι μεσον έχουν. Αυτή η λύση δεν είναι η ενδεδειγμένη, καθώς ο κάτοικος που συνήθως δεν έχει και τα κατάλληλα μέσα, μπορεί εύκολα να παγιδευτεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

 

Μία λύση που πρέπει οπωσδήποτε να έχουν τα πιο επισφαλή σπίτια, είναι μία βενζινοκίνητη αντλία πυρόσβεσης, για χρήση είτε από τους ίδιους πριν ακόμη φτάσει η φωτιά κοντά είτε και από τους πυροσβέστες αν η φωτιά έχει ήδη φτάσει στο σπίτι. Οι αντλίες πυρόσβεσης διαφέρουν από τις απλές αντλίες, διότι έχουν πολύ μεγαλύτερο μανομετρικό (ουσιαστικά πίεση) και δυνατότητα να στείλουν το νερό αρκετά μέτρα μακριά.

 

Η αντλία πυρόσβεσης λειτουργεί με έναν βενζινοκίνητο κινητήρα, επομένως δεν επηρεαζόμαστε αν έχει γίνει διακοπή ρεύματος. Μπορεί να αντλήσει νερό ιδανικά από μία πισίνα ή από μία δεξαμενή νερού, ιδανικά μεγαλύτερη των 5 τόνων. Σε περιπτώσεις που η θάλασσα είναι πολύ κοντά, μπορεί να αντλήσει και από εκεί. Προσοχή το λάστιχο της άντλησης δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 μέτρα. Το λάστιχο της πυρόσβεσης συνήθως είναι 30 μέτρα, αλλά μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. Στην άκρη βάζουμε έναν ρυθμιζόμενο αυλό πυρόσβεσης, ώστε να υπάρχει καλύτερη πίεση στην έξοδο αλλά και δυνατότητα ρύθμισης σε βεντάλια-ομπρέλα.

 

Υπάρχουν αντλίες πυρόσβεσης με ρόδες, με ανέμη και σετ όλα τα παρελκόμενα και υπάρχουν και αντλίες πυρόσβεσης σε βάση σταθερές χωρίς την ανέμη.

αντλία πυρόσβεσης σετ

 

*Προσοχή δεν συνοδεύονται όλες με τα λάστιχα και τον αυλό πυρόσβεσης.

 

Για την λειτουργία της αρκεί αν γεμίσουμε (κεράσουμε) την αντλία με νερό με ένα μπουκάλι από την τρύπα που έχουν στο επάνω μέρος και να ρίξουμε το λάστιχο αναρρόφησης στην πισίνα ή δεξαμενή. Βάζοντας μπρος τον κινητήρα, αναμένουμε να ‘’πιάσει’’ το νερό. Για να βοηθήσουμε βεβαιωνόμαστε ότι η αντλία έχει μέσα νερό, το λάστιχο δεν είναι τρύπιο ή έχει κενά αέρα και μπορούμε να κουνήσουμε το λάστιχο πάνω κάτω μέσα στην δεξαμενή.

 

Προετοιμάζουμε το σπίτι μας βρέχοντας την περίφραξη και γύρω περιοχή, τα κοντινά δέντρα και την σκεπή. Δεν ριψοκινδυνεύουμε την ζωή μας αν η φωτιά πλησιάσει αρκετά κοντά και αφήνουμε στους έμπειρους πυροσβέστες να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης.