Ο τρόπος λειτουργίας και η επιλογή μιας αντλίας δυσκολεύει το ευρύ κοινό. Παρότι ο υδραυλικός ή κάποιος πωλητής μπορεί αν μας προτείνει μία κατάλληλη αντλία, καλό θα είναι να μπορούμε να επιλέγουμε μόνοι μας και να καταλαβαίνουμε τις διαφορές των αντλιών. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε εύκολα και κατανοητά πως θα βρείτε ποια αντλία ταιριάζει στις ανάγκες σας.

 

Κατηγορίες αντλιών

Αρχικά οι αντλίες χωρίζονται ανάλογα με το εάν το σώμα τους είναι μέσα στο νερό ή όχι, έτσι έχουμε:

-Επιφανείας: Είναι οι αντλίες που είναι έξω από νερό και μπορούν να αντλούν νερό είτε από κάποια δεξαμενή (τοποθετώντας ένα λάστιχο ή σωλήνα μέσα στην δεξαμενή ή από το δίκτυο και να το στέλνουν εκεί που επιθυμούμε.

-Υποβρύχιες: Είναι οι αντλίες που είναι βυθισμένες μέσα στο νερό (πχ δεξαμενή, φρεάτιο, υπόγειο) και στέλνουν το νερό έξω με κάποιο λάστιχο ή σωλήνα.

 

Για να επιλέξουμε την κατάλληλη για τις ανάγκες μας αντλία, πρέπει να γνωρίζουμε τις παρακάτω παραμέτρους:

 

Παροχή νερού: Είναι η ποσότητα του νερού που η αντλία μπορεί να παρέχει. Συνήθως μετριέται σε κυβικά ανά ώρα (m3/h).

Το ύψος αναρρόφησης: (Για αντλίες επιφανείας) Είναι το ύψος από την επιφάνεια του νερού που αντλούμε έως την είσοδο της αντλίας

Το ύψος εξόδου: Είναι το μέγιστο ύψος που φθάνει το νερό μετά την έξοδο της αντλίας

Μανομετρικό: Είναι το μέγιστο ύψος που φθάνει το νερό από την έξοδο της αντλίας, ξεκινώντας να μετράμε όμως από την επιφάνεια που αντλούμε. Ουσιαστικά πρόκειται για το ύψος αναρρόφησης συν το ύψος εξόδου. (Βλέπε σχήμα 1 και σχήμα 2).

Βάθος αναρρόφησης: Είναι το μέγιστο βάθος που μπορούμε να τοποθετήσουμε μια υποβρύχια αντλία.

Σχήμα 1: Άντληση από δεξαμενή με αντλία επιφανείας

antlia epifaneias  

Σχήμα 2: Αύξηση πίεσης δικτύου με αντλία επιφανείας

Ας δούμε τώρα πιο αναλυτικά τις αντλίες επιφανείας

Αντλίες επιφανείας

 

Οι αντλίες επιφανείας χωρίζονται σε:

-Αυτόματης αναρρόφησης (jet) : Έχουν την ικανότητα να ανυψώνουν  νερό μαζί με αέρα. Το μέγιστο ύψος αναρρόφησης για αυτές τις αντλίες είναι περίπου 8 μέτρα.

Προτεινόμενες χρήσεις: Οικιακές και μικρές χρήσεις άρδευσης (κήπος), όπως και διανομή νερού

-Περιφερειακές: Έχουν χαρακτηριστικό τους τις μεγάλες επιδόσεις με μικρή κατανάλωση ρεύματος. Το μέγιστο ύψος αναρρόφησης για αυτές τις αντλίες είναι λίγο πάνω από 8 μέτρα.

Προτεινόμενες χρήσεις: Οικιακή διανομή νερού σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες

-Φυγοκεντρικές: Δίνουν καλή ροή νερού σε μέσο μανομετρικό. Το μέγιστο ύψος αναρρόφησης για αυτές τις αντλίες είναι περίπου 8 μέτρα

Προτεινόμενες χρήσεις: Οικιακές χρήσεις

-Πολυβάθμιες: Δίνουν καλή ροή νερού και υψηλό μανομετρικό με χαμηλό θόρυβο. Το μέγιστο ύψος αναρρόφησης για αυτές τις αντλίες είναι 7 μέτρα.

Προτεινόμενες χρήσεις: Ιδανικές για οικιακή χρήση για αύξηση πίεσης όπως σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες που απαιτούν και αθόρυβη λειτουργία.

 

 

Πιο αναλυτικά οι Υποβρύχιες αντλίες:

Υποβρύχιες αντλίες

Οι υποβρύχιες αντλίες χωρίζονται κυρίως σε:

-Καθαρών ή όμβριων υδάτων: Οι υποβρύχιες αντλίες ομβρίων υδάτων χρησιμοποιούνται συνήθως για άντληση καθαρού νερού από δεξαμενές, πλημμυρισμένα υπόγεια  ή για άντληση όμβριων υδάτων που δεν περιέχουν φύλλα, σκουπίδια κτλ.

-Ακαθάρτων υδάτων: Οι υποβρύχιες αντλίες ακαθάρτων υδάτων χρησιμοποιούνται για άντληση ακαθάρτων νερών τα οποία μπορεί να περιέχουν σωματίδια διαμέτρου έως 25 mm. Ιδανικές και για όμβρια ύδατα.

-Λυμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υποκατηγορία των αντλιών ακαθάρτων αλλά με δυνατότητα άντλησης και με μεγαλύτερα σωματίδια, ενώ πολλές αντλίες διαθέτουν και κοπτήρα που διαλύει σε μικρότερα κομμάτια τα μεγαλύτερά σωματίδια, για ευκολότερη άντληση.

 

*Οι αντλίες γεωτρήσεων θα αναλυθούν σε ξεχωριστό άρθρο.