Δωρεάν Μεταφορικά για Αγορές άνω των 150€ & έως 5kg | 12 άτοκες δόσεις
Τηλ. Παραγγελίες: +30 23510 22000
Βασικές διαφορές ηλεκτροσυγκολλήσεων MMA-MIG-TIG
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις κύριες διαφορές ανάμεσα στους 3 βασικούς τύπους ηλεκτροσυγκολλήσεων ηλεκτροδίου, MIG και TIG για όσους χάνονται ψάχνοντας τι ηλεκτροσυγκόλληση χρειάζονται ή πρέπει να αγοράσουν.
Ο τρόπος λειτουργίας των παρακάτω ηλεκτροσυγκολλήσεων που θα αναλύσουμε είναι με την δημιουργία ενός ηλεκτρικού τόξου το οποίο αυξάνει την θερμότητα στην περιοχή συγκόλλησης και γεμίσει και με το ανάλογο υλικό.
MMA- Συγκόλληση ηλεκτροδίου
Η συγκόλληση με ηλεκτρόδιο (ΜΜΑ-Manual Metal Arc) είναι η πιο διαδεδομένη, οικονομική και εύκολη συγκόλληση ιδανική για κάποιον τελείως ερασιτέχνη έως και επαγγελματίες ηλεκτροσυγκολλητές.
Για την λειτουργία της χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρόδιο σιδήρου (ή ΙΝΟΧ) που περιβάλλεται από επένδυση (συνήθως με βάση οξείδιο του τιτανίου), η οποία κατά την συγκόλληση προστατεύει την κόλληση ώστε να μην έρθει σε επαφή ο αέρας και οξειδωθεί (καρβουνιάσει) η κόλλησή μας.
Το ηλεκτρόδιο πιάνεται σε μία τσιμπίδα και ένα σώμα γείωσης πιάνεται στο σίδερο που θα κολλήσουμε. Έτσι δημιουργείται το τόξο με το που πλησιάσει το ηλεκτρόδιο το σημείο κόλλησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σπίθα λιώνοντας το μέταλλο. Για να ξεκινήσει το τόξο, χτυπάμε αρχικά το ηλεκτρόδιο στο σίδερο και συνεχίζουμε σε μία απόσταση 1-2mm με αργή σταθερή κίνηση.
Πλεονεκτήματα:
-Πολύ οικονομικό, τόσο το μηχάνημα όσο και τα αναλώσιμα (ηλεκτρόδια)
-Εύκολο στην χρήση ακόμη και για έναν πρωτάρη
-Πολύ εύκολο στην μεταφορά
Μειονεκτήματα:
-Αφήνει κρούστα, η οποία όμως την σπάμε και καθαρίζουμε αμέσως μόλις κρυώσει λίγο η κόλληση
-Δεν κολλάει πολύ λεπτά μέταλλα (<1,5mm) (απαιτείται δεξιοτχεία από έμπειρους συγκολλητές)
MIG- Συγκόλληση με σύρμα
Η συγκόλληση με αέριο και σύρμα (MIG-Metal Inert Gas),χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες του χώρου και είναι ιδανική για κόλληση πολύ λεπτών μετάλλων και σε αυτοκίνητα -φανοποιεία
Στις ηλεκτροσυγκολλήσεις MIG χρησιμοποιείται μια κουλούρα από σύρμα (είναι σίδερο με επικάλυψη χαλκού) και φιάλη αερίου (συνήθως argon ή διοξείδιο του άνθρακα ή και τα δύο). Το σύρμα τροφοδοτείται στο πιστόλι (φλογοκρύπτης) και μαζί με το αέριο που προστατεύει το σημείο που γίνεται η κόλληση, γίνεται το τόξο και λιώνει το σύρμα ώστε να γίνει η συγκόλληση.
Πλεονεκτήματα
-Πολύ γρήγορη συγκόλληση
-Δεν αφήνει κρούστα
-Ιδανικό και για λεπτά μέταλλα
Μειονεκτήματα
-Πιο ακριβή σε σχέση με τις ηλεκτροσυγκολλήσεις ηλεκτροδίου, πιο ακριβό και το μηχάνημα και τα αναλώσιμα (σύρμα και αέριο)
- Δύσκολο στην μεταφορά (ιδανικό μόνο για συνεργεία που δεν χρειάζεται φορητότητα)
TIG-Συγκόλληση με μέταλλο πλήρωσης
Στις ηλεκτροσυγκολλήσεις TIG (Tungsten Inert Gas) χρησιμοποιείται επίσης αέριο για την προστασία του σημείου κόλλησης, αλλά εδώ δεν τροφοδοτείται το σύρμα εσωτερικά, αλλά με το άλλο μας χέρι κρατώντας ένα βοηθητικό ηλεκτρόδιο γεμίζουμε την κόλληση με το υλικό πλήρωσης.
Αναλυτικότερα, στην τσιμπίδα υπάρχει μία ακίδα βολφραμίου που εξέχει και περιβάλλεται από το κεραμικό το οποίο βοηθά να γίνει ο κώνος προστασίας με το αέριο. Η ακίδα βολφραμίου έχει εξαιρετική αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και πρέπει να είναι μυτερή πάντοτέ ώστε να δημιουργείται ομοιόμορφα το τόξο και να λιώνει ομοιόμορφα το μέταλλο. Ανάλογα με τα Amper του μηχανήματος χρησιμοποιείται και η κατάλληλη ακίδα. Πχ μία ακίδα βολφραμίου 1,6mm δεν αντέχει περισσότερα από 60-80Α.
Καθώς, έχει δημιουργηθεί το τόξο και η ακίδα λιώνει το μέταλλο, συμπληρώνουμε λίγο-λίγο με το βοηθητικό ηλεκτρόδιο που κρατάμε στο άλλο μας χέρι. Η κίνηση πρέπει να είναι αργή και σταθερή με την φορά που είναι η ένωση που κάνουμε και κρατώντας την ακίδα 2-3mm απόσταση από το μέταλλο.
Στις ηλεκτροσυγκολλήσεις TIG υπάρχουν δύο ακόμη έννοιες που πρέπει να διευκρινίσουμε και έχουν να κάνουν με το πως ξεκινάει το τόξο.
High Frequency (HF-Υψηλή συχνότητα): εδώ η υψηλή συχνότητα-παλμός δημιουργεί το τόξο
Lift start: εδώ πρέπει να ακουμπήσουμε την ακίδα στο μέταλλο και όταν την σηκώσουμε ξεκινάει το τόξο.
Πλεονεκτήματα
- Ιδανικό για πολλά μέταλλα ανοξείδωτο και αλουμίνιο
- Πολύ καλό για άριστο αποτέλεσμα και φινίρισμα χωρίς καθάρισμα σε σημεία που χρειάζεται ακρίβεια
- Ιδανικό και για πολύ λεπτά μέταλλα
Μειονεκτήματα
-Υψηλό κόστος, όπως και η MIG λόγο μηχανήματος και αναλωσίμων (αερίου, ηλεκτρόδια)
- Πιο αργή συγκόλληση
- Δύσκολο στην μεταφορά όπως και η MIG
- Χρήση και των δύο χεριών
*Προσοχή σε κάθε εργασία συγκόλλησης, χρησιμοποιούμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό εργασίας, όπως μάσκα ηλεκτροκόλλησης και γάντια ηλεκτροκόλλησης.