Μια γεννήτρια μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και σε συνθήκες ανάγκης (πλημμύρες, πυρκαγιές, διακοπές ΔΕΗ). Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να επιλέξτε αυτήν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

 

*Γεννήτρια αναφέρεται συχνά ως Η/Ζ (Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος)

*Πίνακας μεταγωγής (ATS) είναι ο πίνακας που μας επιτρέπει να συνδέσουμε την γεννήτρια πάνω στον πίνακα της ΔΕΗ και να εκκινεί αυτόματα όταν πέφτει το ρεύμα.

Βασικά ερωτήματα

1. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει κάποιος που χρειάζεται γεννήτρια είναι εάν έχει μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα. Εάν επιθυμεί να συνδέσει μια συσκευή (πχ εργαλείο) κατευθείαν πάνω στην γεννήτρια, το πιθανότερο είναι να χρειάζεται μία μονοφασική γεννήτρια. Αρκετά σπίτια όμως καθώς και επιχειρήσεις, έχουν παροχή τριφασικού ρεύματος, επομένως μπορούν να προμηθευτούν τριφασική γεννήτρια για σύνδεση στον πίνακα του σπιτιού.

*Υπάρχουν και οι γεννήτριες 12V ή 24V που είναι κυρίως για ελαιοραβδιστικά ή άλλα εργαλεία με τάση 12V.

2. Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι πόση ισχύς απόδοσης χρειάζεται. Η απόδοση μετριέται σε KVA, αλλά πολλές φορές το βλέπουμε σε Watt που είναι ίσως και πιο κατανοητό για έναν νέο υποψήφιο αγοραστή. Σε γενικές γραμμές μια γεννήτρια έχει συντελεστή KVA σε Watt 0,8 δηλαδή 1KVA=800W (7KVA=5600W).

Έτσι, αν πχ θέλουμε να ‘’σηκώσουμε’’ έναν θερμοσίφωνα (4000W),  τηλεόραση/υπολογιστή (150W) και κάποιες λάμπες (150W), τότε έχουμε σύνολο περίπου 4300W, επομένως μπορούμε να επιλέξουμε μία γεννήτρια με απόδοση πάνω από 4500W, ιδανικά 5000W (6,2KVA).

*Προσοχή: στα χαρακτηριστικά των Η/Ζ θα δείτε την μέγιστη απόδοση και την ωφέλιμη συνεχή απόδοση. Η ωφέλιμη είναι αυτή που μας ενδιαφέρει και υπολογίζουμε, όταν προσθέτουμε τις συσκευές που θέλουμε να ‘’σηκώσουμε’’.

*Προσοχή: Η μέγιστη απόδοση είναι η απόδοση που μπορεί να πιάσει στιγμιαία κατά την εκκίνηση κυρίως για τις συσκευές που έχουν υψηλότερες απαιτήσεις κατά την εκκίνηση (αυτές με μοτέρ), όπως οι ηλεκτρικές σκούπες, τα ψυγεία, αντλίες αλλά και τα κλιματικά. Παρακάτω υπάρχει ενδεικτικός πίνακας με τις βασικές συσκευές (καινούριες) και τις καταναλώσεις τους.

Συσκευή

Ονομαστική ισχύς

Ισχύς εκκίνησης (max)

Κλιματιστικό Inverter 9000BTU

1000W

3000W

Ψυγείο με κατάψυξη A++

250W

700W-800W

Λέβητας πετρελαίου 50.000 BTU με κυκλοφορητή

250W

700W

Ηλεκτρική σκούπα νέου τύπου

800W

850W

Πλυντήριο (5kg)

500W

1000W-1800W

Αντλία νερού 500W

500W

1700W

Θερμοσίφωνας

3000W-4000W

3000W-4000W

Σίδερο

2000W

2000W

Βραστήρας

2000W

2000W

Τοστιέρα

750W

750W

Φούρνος μικροκυμάτων

800W

1000W-1500W

Υπολογιστής PC

250W

250W

Οθόνη LCD

30-50W

30-50W

 

Παράδειγμα:

Για να λειτουργήσουμε ένα κλιματιστικό των 1000W, χρειαζόμαστε μία γεννήτρια με τουλάχιστον 3000W μέγιστη απόδοση, (έστω επιλέγουμε μία με 3500W) αλλά στην συνέχεια έχουμε περιθώριο να προσθέσουμε και άλλες συσκευές που δεν έχουν υψηλή απαίτηση στο ρεύμα εκκίνησης, φτάνοντας έτσι μέχρι τα 3000W-3200W. Σε περίπτωση όμως που έχουμε συνδεμένες τις υπόλοιπες συσκευές και θέλουμε μετά να ανοίξουμε και το κλιματιστικό τότε η γεννήτρια θα σβήσει.

 

3. Το τρίτο ερώτημα είναι τι τύπος γεννήτριας είναι κατάλληλος για τις ανάγκες μας.

 

Τύποι γεννήτριας

-Πετρελαίου (Ανοικτού και Κλειστού τύπου)

-Βενζίνης ανοικτού τύπου (με μίζα ή χωρίς)

-Inverter τύπου βαλιτσάκι

 

Γεννήτριες Πετρελαίου Ανοικτού και Κλειστού τύπου

Οι γεννήτριες πετρελαίου έχουν μεγάλη απόδοση, χαμηλή κατανάλωση και εξοικονόμηση καυσίμου και είναι ιδανικές για απευθείας σύνδεση με πίνακα μεταγωγής (ATS) σαν εφεδρικές αλλά και για πολύωρη λειτουργία. Έχουν πολύ μεγάλο βάρος και ενδείκνυνται για χρήση σε ένα μόνο μέρος. Διαθέτουν μίζα και μπαταρία και παίρνουν μπρος εύκολα (χωρίς τσοκ) με μία απλή συντήρηση στην μπαταρία και τον κινητήρα σε ετήσια βάση.

Οι ανοιχτού τύπου είναι λίγο πιο οικονομικές αλλά πιο θορυβώδεις, ενώ οι κλειστού τύπου είναι πιο αθόρυβες και προστατεύονται καλύτερα και από τις καιρικές συνθήκες.

Η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις γεννήτριες είναι οι ITC Power και συγκεκριμένα η DG 7800SE για μονοφασικό ρεύμα και η DG 7800SE-T για τριφασικό ρεύμα. Μία ιδιαιτερότητα και καινοτομία της τριφασικής ITC είναι ότι μπορεί και έχει ίδια απόδοση και σε περίπτωση που θέλετε μονοφασική έξοδο. Συνήθως οι τριφασικές γεννήτριες που έχουν και μονοφασική έξοδο, δίνουν μόνο το 1/3 της απόδοσης που αναφέρουν.

Άλλες επιλογές είναι οι γεννήτριες HYUNDAI, KRAFT και TOTAL.

Γεννήτριες ITC

Γεννήτριες βενζίνης ανοικτού τύπου

Είναι οικονομικές γεννήτριες που μπορεί να έχουν και αρκετά υψηλή απόδοση (έως 8KVA), και μπορούν να μετακινούνται ευκολότερα καθώς έχουν αρκετά μικρότερο βάρος από τις πετρελαίου. Στα αρνητικά τους, έχουν υψηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τις πετρελαίου. Για την εκκίνηση χρειάζεται ο χρήστης να είναι επιτόπου, ώστε με την χρήση του τσοκ αέρα να την βάλει μπρος και ύστερα να κλείσει το τσοκ. Οι μικρότερες γεννήτριες βενζίνης έχουν μόνο χειρόμιζα για την εκκίνηση, ενώ οι μεγαλύτερες προσφέρουν και την δυνατότητα να υπάρχει μίζα και μπαταρία για ευκολότερη εκκίνηση.

Σε αυτού του τύπου γεννήτριες βενζίνης συναντάμε συχνά να έχουν και σταθεροποιητή τάσης AVR. Αυτού του είδους ο σταθεροποιητής μας δίνει την δυνατότητα να συνδέσουμε πάνω υπολογιστές, λάπτοπ, τηλεοράσεις και άλλες ευαίσθητες συσκευές. Οι γεννήτριες που δεν έχουν AVR έχουν συνήθως πυκνωτή που προσφέρει σταθεροποίηση τάσης αλλά όχι σε τόση ακρίβεια.

Πολύ καλές επιλογές για γεννήτρια βενζίνης είναι οι MASTER με κινητήρα Honda ή Robin καθώς και οι γεννήτριες Loncin.

Γεννήτρια MASTER

Γεννήτριες Inverter τύπου βαλιτσάκι

Οι γεννήτριες βαλιτσάκια, είναι ιδανικές για ένα σπίτι με μικρές απαιτήσεις, ένα εξοχικό, τροχόσπιτο, κάμπινκ, μικροπωλητές με πάγκο. Έχουν μικρή απόδοση μέχρι περίπου 2500W-3000W και είναι χαμηλού βάρους (από 8kg μία μικρή 700W έως 35 περίπου κιλά για μεγαλύτερες). Έχουν πολύ χαμηλή στάθμη θορύβου, χαμηλή κατανάλωση και καλή ποιότητα ρεύματος ιδανική για ευαίσθητες συσκευές. Τέλος, εκκινούν με την χρήση χειρόμιζας πολύ εύκολα.

Η κορυφαία στο είδος της εδώ και δεκαετίες είναι η Honda και συγκεκριμένα η Honda EU22 αλλά και η μικρότερή της EU10. Άλλες αξιόλογες επιλογές υπάρχουν σε KRAFT όπως ή KRAFT 2000i 63769.

Γεννήτρια Honda EU22

Προσοχή: Συμβουλευόμαστε πάντα έναν έμπειρο ηλεκτρολόγο για την εγκατάσταση της γεννήτριας στο σπίτι ή την επιχείρηση.