Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε ίσως την σημαντικότερή εργασία στην καλλιέργεια της ελιάς, το κλάδεμά της.

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για την καλή απόδοση κάθε χρόνο, αλλά και για να πετύχουμε κατάλληλη αύξηση βλαστών και φύλλων χωρίς να μειώνεται η απόδοση στην δημιουργία καρπού ελιάς.

Πότε γίνεται το κλάδεμα της ελιάς;

Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε πότε είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ελιάς. Όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες καλλιέργειες, έτσι και στην ελιά το κλάδεμα γίνεται μετά την συγκομιδή. Ιδανικά τον χειμώνα ή μέχρι και τις αρχές της άνοιξης, ανάλογα την περιοχή. Προσέχουμε εκείνη την περίοδο να μην κάνει παγετούς (ιδιαίτερη προσοχή στην βόρεια Ελλάδα) και όσο το δυνατόν λιγότερες ή καθόλου βροχές για μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών που ευνοούνται από την υψηλή υγρασία.

Τι εργαλεία χρειάζομαι;

Η συγκομιδή αλλά και το κλάδεμα της ελιάς έχουν γίνει αρκετά πιο εύκολα τα τελευταία χρόνια, όπου υπάρχουν πολλά κατάλληλα και οικονομικά εργαλεία και μηχανήματα που μπορεί να προμηθευτεί και ο πιο μικρός ερασιτέχνης παραγωγός. Για το κλάδεμα της ελιάς, υπάρχουν 4 επιλογές, όπου ανάλογα και το δέντρο (ύψος κτλ) θα αποφασίσουμε πιο είναι κατάλληλο για την περίπτωση.

  • Κλαδευτικό ψαλίδι μπαταρίας. Εδώ υπάρχει πληθώρα επιλογών στο κατάστημά μας, με δοκιμασμένα στο χρόνο ψαλίδια. Είναι ιδανικά για κλαδιά για έως και 4εκατοστά όπως το KINGSON 02KH-G04, το KYROS KY114 , το HYUNDAI 4025PRO, αλλά προτιμώνται και μικρότερα ψαλίδια για τα μικρά λαίμαργα κλαδιά. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο Hyundai 2520PRO, το KYROS KY108, το AGROFORCE PROTECH 300 και το KRAFT 691092.

 

  • Μίνι αλυσοπρίονο μπαταρίας. Τα μικρά αλλά δυνατά αυτά αλυσοπρίονα μπορεί να είναι βοηθητικά στα κλαδευτήρια μπαταρίας αλλά ακόμα και να αντικαταστήσουν, χάρη στην δυνατότητά τους να κάνουν καλά και λεπτά κοψίματα, χάρη και στην λεπτή αλυσίδα τους.Τέτοια αλυσοπρίονα μπαταρίας είναι το KYROS ΚΥ252, το Worx WG324E και το Campagnola T-Cat New

 

  • Κλαδευτικό αλυσοπρίονο βενζίνης. Ο παλιός και σταθερός αρχηγός των εργαλείων κλαδέματος, ειδικά για τους επαγγελματίες του χώρου. Την κορυφή στα κλαδευτικά αλυσοπρίονα έχει η Husqvarna, αλλά και τα Ιαπωνικά Zenoah με το κορυφαίο G2050T με λάμα carving.

 

  • Κονταροπρίονα. Για τις καλιέργειες ελιάς με ψηλά δέντρα είναι απαραίτητο το κονταροπρίονο. Το καλύτερο στην κατηγορία του είναι το τηλεσκοπικό κονταροαλυσοπρίονο Husqvarna 525PT5S, με χαμηλό και κατάλληλα κατανεμημένο βάρος για εύκολη πολύωρη εργασία. Για πιο ερασιτεχνική χρήση και οικονομική λύση υπάρχει το Kaiser PNT250 αλλά και το KRAFT 691099.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείται γάντια για την χρήση των εργαλείων αλλά και το μάζεμα των κλαδιών.

Ακόμη, όλο και αυξανόμενη είναι η χρήση κλαδοτεμαχιστή-θρυμματιστή, για την καταστροφή των κλαδιών στο χωράφι, εύκολα και οικολογικά. Σας προτείνουμε τους παρακάτω θρυμματιστές κλαδιών, με τον κορυφαίο να είναι ο ελληνικής κατασκευής YAMACHIPPER.

θρυμματιστής YAMACHIPPER

Πώς γίνεται το κλάδεμα;

Το κλάδεμα σε κάθε ελαιώνα είναι διαφορετικό και εξαρτάται από την πυκνότητα φύτευσης, το έδαφος και το κλίμα της περιοχής μεταξύ άλλων. Επίσης το κλάδεμα διαφέρει από χρονιά σε χρονιά ανάλογα την καρποφορία.

Ο κανόνας που πρέπει να γνωρίζουμε και να μην ξεχνάμε είναι ότι η ελιά καρποφορεί σε κλαδιά βλάστησης της προηγούμενης χρονιάς. Επομένως η βλάστηση νέων κλαδιών δεν μας προσφέρει άμεσα αποτελέσματα. Άρα, αν κλαδέψουμε έντονα δεν θα έχουμε καλύτερη απόδοση την επόμενη χρονιά. Ειδικά να έχουμε πολύ καλή καρποφορία μία χρονιά, τότε κλαδεύουμε λίγο με μία μείωση του φυλλώματος όχι μεγαλύτερη του 20% κυρίως λαίμαργα και ξερά κλαδιά, ενώ αν δεν είχαμε καλή καρποφορία κλαδεύουμε έως και 30% ανοίγοντας και χώρο για να μπαίνει περισσότερο φως.

 

Έχοντας την βασική γνώση και τα εργαλεία που χρειάζεστε, μπορείτε τώρα να συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας για τα κατάλληλα σκευάσματα λίπανσης αλλά και προστασίας από ασθένειες.