Το ήξερες ότι πρέπει να αλλάζεις συχνά το φίλτρο αέρος στην ηλεκτρική σκούπα; Διάβασε σε αυτό το άρθρο γιατί.

Πολλοί από εμάς δεν αλλάζουμε όσο συχνά πρέπει το φίλτρο στην οικιακή μας ηλεκτρική σκούπα, παρά μόνο όταν έχει πολύ έντονη μυρωδιά. Αυτή η σκέψη και η αναβολή της αλλαγής φίλτρου, είναι το μεγαλύτερο λάθος για την υγεία μας αλλά και για την ηλεκτρική μας σκούπα.

*Οι οδηγίες αφορούν για ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα

Τι είναι το φίλτρο;

Οι ηλεκτρικές σκούπες περιέχουν ένα (ή και περισσότερα) φίλτρα κατασκευασμένα από χαρτί και υαλοβάμβακα, και τοποθετούνται στο σημείο όπου φεύγει ο αέρας από την σκούπα (συνήθως στο πίσω μέρος). Στα φίλτρα HEPA που κάνουν το καλύτερο φιλτράρισμα χάρη στον ενεργό άνθρακα, μπορούν να παγιδεύουν πολύ μικρά σωματίδια σκόνης και ιών και να απορροφούν οσμές.

Τι γίνεται αν δεν αλλάζουμε φίλτρο;

Το φίλτρο όπως είπαμε παραπάνω, κατακρατεί τις σκόνες που υπάρχουν μέσα στην σκούπα από την αναρρόφηση και φεύγει ο αέρας πλέον καθαρός και όταν υπάρχει φίλτρο HEPA και χωρίς οσμές και ιούς.

- Στο φίλτρο συσσωρεύονται οι σκόνες και οι ιοί και σιγά-σιγά φράζουν το πορώδες υλικό με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη ροή αέρα και σιγά σιγά να δυσκολεύουν την ψύξη του μοτέρ της σκούπας, καθώς η ροή αυτή του αέρα είναι και το σύστημα ψύξης μιας ηλεκτρικής σκούπας. Πολλές σκούπες καίγονται και αχρηστεύονται για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

- Τα σωματίδια που παραμένουν στο φίλτρο για πολύ καιρό το καθιστούν πολύ βρόμικο και με την βοήθεια της υγρασίας μπορούν να δημιουργήσουν μικροοργανισμούς και μύκητες κακούς για την υγεία μας, καθώς αυτοί εξαπλώνονται στον αέρα με κάθε σκούπισμα.

- Όταν ο αέρας κατά την διάρκεια λειτουργίας της σκούπας αρχίζει να μυρίζει, τότε συνήθως είναι ήδη αργά, το φίλτρο πρέπει να αλλαχτεί πριν μυρίσει ο αέρας κατά το σκούπισμα.

filtro hepa

 

Κάθε πότε να αλλάζουμε το φίλτρο;

Στο σημαντικότερο ερώτημα λοιπόν, η απάντηση είναι απλή. Κάθε κατασκευαστής αναφέρει το χρονικό διάστημα για την αλλαγή του φίλτρου στις οδηγίες χρήσης (manual), αλλά σαν γενικός κανόνας το φίλτρο πρέπει να αλλάζει ιδανικά κάθε 6 μήνες και στην χειρότερη περίπτωση κάθε έναν χρόνο για την ασφάλεια μας, των παιδιών μας αλλά και της σκούπας.

Το πανάκι που υπάρχει εσωτερικά πίσω από την σακούλα μπορεί να τινάσσεται και να αντικαθίσταται επίσης κάθε χρόνο!

 

*Προσοχή: ακόμη και να μην χρησιμοποιείτε συχνά την σκούπα, οι μικροοργανισμοί μπορεί να πολλαπλασιάζονται στο φίλτρο. Το συχνό σκούπισμα απλά μπορεί να κάνει το φίλτρο να ‘’βουλώσει’’ πιο γρήγορα.

 

Ποια σκούπα όμως έχει το καλύτερο δυνατό φιλτάρισμα με μηδανικές εκροές σκόνης και σωματιδίων; Φυσικά η σκούπα DS6 της Karcher με κάδο νερού αντί για σακούλα! Από προσωπική μας εμπειρία θα μείνετε εντυπωσιασμένοι με την λειτουργία της και την αποτελεσματικότητάς της.

Karcher DS 6