Τι θα πρέπει να γνωρίζετε όταν αγοράζετε έναν νέο Φυσητήρα;

Οδηγός Αγοράς Φυσητήρα Φύλλων

Καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει, τα φύλλα αρχίζουν να παίρνουν αποχρώσεις χαλκού, χρυσού και πορτοκαλιού δημιουργώντας μια όμορφη, πολύχρωμη εικόνα στους κήπους μας. Ωστόσο, μπορεί αυτό να σηματοδοτήσει την έναρξη πρόσθετης συντήρησης του κήπου μας. Η διατήρηση του γκαζόν και των μονοπατιών μακριά από τα φύλλα μπορεί να είναι μια δύσκολη εργασία - και εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε ολισθηρές διαδρομές καθώς και σε υγρό, γεμάτο νερό γκαζόν.
 
 
Ο φυσητήρας είναι ένα μηχάνημα που ο αρχικός σκοπός του ήταν και είναι το μάζεμα των φύλλων και της σκόνης, με την ικανότητα του να φυσάει και να απομακρύνει ότι υπάρχει μπροστά του. Πλέον όμως χρησιμοποιείται για την καθαριότητα μεγάλων χώρων, όπως γήπεδα, πολυκαταστήματα, βενζινάδικα, για την καθαριότητα σε δύσκολα σημεία μέσα στο σπίτι ή σε συγκεκριμένα αντικείμενα, για την απομάκρυνση του χιονιού σε μικρή έκταση, αλλά και γενικότερα σε πολλές ακόμη χρήσεις που μπορεί να προκύψουν στον καθένα.
 

Είναι δηλαδή ένα πολυεργαλείο χρήσιμο για τον καθένα, επαγγελματία και ερασιτέχνη. Πολύ χρήσιμη είναι και η ιδιότητα μερικών φυσητήρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ηλεκτρική σκούπα για την απορρόφηση γρασιδιού, κομμένων χόρτων και φύλλων από το έδαφος, με την αντίστροφή διαδικασία, καθώς ρουφάνε αντί να φυσάνε και απαλλασσόμαστε από τον επιπλέον κόπο μαζέματος των φύλλων, της σκόνης των μικρών σκουπιδιών κ.α.

Τι φυσητήρα να αγοράσω;

Πριν πάμε να επιλέξουμε τον φυσητήρα που χρειαζόμαστε, είναι απαραίτητη η κατανόηση των αναγκών μας. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα εξής:

  • Το είδος της εργασία μας
  • Την ένταση της εργασίας μας
  • Τη συχνότητα της εργασίας μας

 

Χειρός ή πλάτης;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν αγοράζετε έναν φυσητήρα είναι ο σκοπός για τον οποίο θα τον χρησιμοποιείτε. Αν πρόκειται να τον χρησιμοποιείτε για μικρά χρονικά διαστήματα και για λίγα υπολείμματα, επιλέξτε καλύτερα έναν ελαφρύ, ευέλικτο φυσητήρα χειρός. Αν εργάζεστε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και με περισσότερο υλικό, ένας επινώτιος φυσητήρας είναι καλύτερη λύση.

Συμβουλή: Για να έχετε την καλύτερη απόδοση από τον φυσητήρα ή τον απορροφητήρα σας, χρησιμοποιήστε τα όταν ο καιρός - και τα φύλλα - είναι στεγνά.

Κατηγορίες φυσητήρων-αναρροφητήρων

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες φυσητήρων/αναρροφητήρων

  • Φυσητήρες Μπαταρίας
  • Βενζινοκίνητοι Φυσητήρες
  • Ηλεκτρικοί Φυσητήρες

 

Φυσητήρες Μπαταρίας

Στους φυσητήρες μπαταρίας δεν υπάρχει καλώδιο για τον περιορισμό της κίνησης και είναι ελαφρύτερα από τα μοντέλα βενζίνης, καθιστώντας τα πιο εύκολα στη μεταφορά. Τα μοντέλα μπαταρίας προσφέρουν την ελευθερία να εργάζεστε σε μεγαλύτερους χώρους σε εσωτερικούς χώρους ή όταν εργάζεστε σε χώρους με ευαισθησία στον θόρυβο, όπως νοσοκομεία, σχολεία και αστικά πάρκα χωρίς τροφοδοτικό. Αναζητήστε μοντέλα με μπαταρίες ιόντων λιθίου για την καλύτερη απόδοση, αυτές οι μπαταρίες δεν θα εξαντληθούν όταν δεν χρησιμοποιούνται. Θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Βενζινοκίνητοι φυσητήρες/αναρροφητήρες

Οι Βενζινοκίνητοι φυσητήρες τροφοδοτούνται από δίχρονο, ένα μείγμα βενζίνης / λαδιού και είναι ιδανικά για μεγαλύτερους κήπους, καθώς και για εκείνους με περισσότερη βλάστηση. Καθώς είναι πιο ισχυρά, κάνουν ελαφριά δουλειά μεγάλων όγκων φύλλων και συντριμμιών, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στη χρήση.

Εάν επιλέξετε ένα μηχάνημα βενζίνης, να γνωρίζετε ότι θα χρειαστούν προσεκτική συντήρηση και θα υπάρχει συνεχές κόστος για καύσιμα. Θα χρειαστεί να αδειάσετε το ρεζερβουάρ καυσίμου στο τέλος της σεζόν και να έχετε στη διάθεσή σας βενζίνη και λάδι για να τροφοδοτήσετε το κενό σας. Επενδύστε σε ένα ανθεκτικό δοχείο βενζίνης, εργαλεία μέτρησης και χοάνες για να κάνετε τον ανεφοδιασμό όσο το δυνατόν πιο εύκολο.

 

Ηλεκτροκίνητοι φυσητήρες/αναρροφητήρες

Οι ηλεκτροκίνητοι φυσητήρες προτείνονται για οικιακή και ερασιτεχνική χρήση. Τα πλεονεκτήματα τους είναι το σχετικά μικρό κόστος αγοράς και συντήρησης, τα χαμηλά επίπεδα θορύβου και δονήσεων. Έχουν σχετικά μικρό βάρος και μεγάλη διάρκεια εργασίας. Στα μειονεκτήματα του συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός στην χρήση λόγο δέσμευσης από πρίζα που αυτό συνεπάγεται πως κάποιες φορές το καλώδιο είναι ενοχλητικό και περιοριστικό.

 

Χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε:

Εάν έχετε μεγάλο κήπο, ή θα χρησιμοποιήσετε τον φυσητήρα του κήπου σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, λάβετε υπόψη την ισχύ του κινητήρα. Συνήθως, αυτό κυμαίνεται από 2500 έως 3000 Watt (W). Όσο υψηλότερη είναι η ισχύς, τόσο πιο ισχυρό είναι το εργαλείο - και τόσο πιο γρήγορα θα μπορείτε να εργαστείτε.


Εάν θέλετε να κάνετε κομποστοποίηση των απορριμμάτων του κήπου σας, λάβετε υπόψη την αναλογία σκλήρυνσης. Καθώς τα φύλλα που απορροφούνται στο μηχάνημα, τεμαχίζονται. Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία σκλήρυνσης, τόσο λεπτότερο είναι το τεμάχισμα. Τα λεπτά τεμαχισμένα φύλλα όχι μόνο καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, αλλά και θα γίνουν πιο γρήγορα κομπόστα.

Οι σακούλες συλλογής αποτελούν βασικό συστατικό του φυσητήρα/απορροφητήρα - μια μεγαλύτερη τσάντα συλλογής θα σας επιτρέψει να εργαστείτε για περισσότερο χρόνο πριν αδειάσετε. Λάβετε υπόψη ότι όσο περισσότερα φύλλα συλλέγετε, τόσο βαρύτερο θα είναι.


Χαρακτηριστικά όπως ιμάντες ώμου και ρυθμιζόμενες λαβές θα κάνουν το μηχάνημα πιο άνετο στην εργασία - σημαντικό όταν εργάζεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι τροχοί στο τέλος του σωλήνα του φυσσητήρα μπορούν να διευκολύνουν τη μετακίνηση καθώς εργάζεστε.
Τέλος, σκεφτείτε το συνολικό μέγεθος του εργαλείου και βεβαιωθείτε ότι έχετε χώρο για να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια σε υπόστεγο ή γκαράζ. Ορισμένα μοντέλα θα σας επιτρέψουν να αποσυνδέσετε το σωλήνα του ανεμιστήρα ή να το χωρίσετε σε δύο μέρη για εύκολη αποθήκευση.

 

Πρώτα η ασφάλεια!!!


Είναι σημαντικό να προσέχετε, να είστε ασφαλείς και να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας όταν χρησιμοποιείτε μηχανήματα κήπου. Να φοράτε πάντα ανθεκτικά εξωτερικά υποδήματα και γάντια κηπουρικής για προστασία από την αιχμηρή και τραχιά βλάστηση, καθώς επίσης και προστασία για τα μάτια και τα αυτιά σας.