Η καλλιέργειά του αμπελιού είναι μία απαιτητική δουλειά και το κλάδεμα καρποφορίας, που εφαρμόζεται στην αρχή της περιόδου, είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή και την ποιότητα του κρασιού.

 

Το κλάδεμα έχει σκοπό να ρυθμίσει την ανάπτυξη των φυτών ή η παραγωγή ανθέων και καρπών. Ο καλύτερος τρόπος για να κλαδεύετε είναι να παρατηρείτε μετά από το κλάδεμα, πώς το κλάδεμα επηρέασε την ανάπτυξη του αμπελιού σας, έτσι ώστε κάθε χρόνο να βελτιώνεστε και εσείς!

 

Το κλάδεμα του αμπελιού είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιεργητικές εργασίες που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο στην καλλιέργεια του αμπελιού και αποτελεί το πρώτο βήμα για να έχουμε μία πλούσια παραγωγή σε σταφύλια. Και γιατί χρειάζεται να κλαδεύουμε το αμπέλι κάθε χρόνο; Γιατί αν δεν το κλαδέψουμε, η βλάστηση του γίνεται πολύ λεπτή και αδύναμη με αποτέλεσμα να μας δίνει λιγότερα σταφύλια τα οποία δεν ωριμάζουν κανονικά και δεν αποκτούν γλυκιά γεύση. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το κλάδεμα μίας χρονιάς επηρεάζει και το κλάδεμα της επόμενης.

 

 

Πότε Γίνεται Το Κλάδεμα Του Αμπελιού

Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του αμπελιού είναι από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τις αρχές Μαρτίου. Βέβαια, το πότε ακριβώς θα κάνουμε το κλάδεμα του αμπελιού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την περιοχή που καλλιεργούμε, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν και την ποικιλία αμπελιού που έχουμε φυτέψει.

 

Είναι σημαντικό να κλαδεύετε το αμπέλι σας προτού αρχίσει να παράγεται ο χυμός, διαφορετικά θα κάνετε ζημιά στο φυτό και θα χαθεί ο χυμός του. Ο χυμός παράγεται το νωρίτερο στις αρχές Μαρτίου, οπότε φροντίστε να κλαδέψετε το αμπέλι σας πριν από αυτή την περίοδο. Η καλύτερη περίοδος για να γίνει αυτό είναι πριν την αρχή του χειμώνα, αλλά μην κλαδεύετε ποτέ σε περίπτωση παγετού. Το κλάδεμα λίγες μέρες και νύχτες πριν τον παγετό θα επιτρέψει την επούλωση των τραυμάτων. Το θερινό κλάδεμα εξασφαλίζει ότι τα σταφύλια θα αναπτυχθούν σωστά.

 

 

Γιατί Κλαδεύουμε

Οι λόγοι που κλαδεύουμε είναι για να διαμορφώσουμε και να διατηρήσουμε το σχήμα των φυτών, να ανανεώσουμε το φυτό, όπου αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών. Επίσης για καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού καθώς και για καρποφορία ή ανθοφορία το οποίο στοχεύει στην επιλεκτική ενεργοποίηση καρποφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών του φυτού. Τέλος πετυχαίνουμε την καλύτερη ανάπτυξη ενός υγιούς, ευθυτενούς και εύρωστου σκελετού.

 

Το κλάδεμα βοηθάει επίσης να αναγεννηθούν φυτά που έχουν υποστεί βαριά τραύματα ή υποφέρουν από κάποια αρρώστια.

 

 

Απαραίτητα Εργαλεία

Υπάρχουν διάφορα κλαδευτήρια, κατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση ανάλογα τον σκοπό μας. Το κλαδευτήρι που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά είναι εκείνο με τις δύο κυρτές λεπίδες (σαν ράμφος παπαγάλου) για το κλάδεμα των αμπελιών. Μπορείτε επίσης να βρείτε ποικιλία από ψαλίδια μπαταρίας είτε για το κλάδεμα του αμπελιού σας ή για κάποιο άλλο φυτό. Τα ψαλίδια μπαταρίας είναι ιδανικά για επαγγελματική χρήση και εύκολα στον χειρισμό τους με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Περνάμε σε μια άλλη κατηγορία, τα αεροψάλιδα με σύστημα απολύμανσης. Ιδανικός συνδυασμός για μέγιστη απόδοση. Για τους λάτρεις του κλαδευτήρι χειρός (συμβατικά κλαδευτήρια) θα ανακαλύψετε μια ποικιλία από εργαλεία κατάλληλα για ερασιτεχνική (οικιακή) αλλά και επαγγελματική χρήση σε πολύ καλές τιμές.

Δείτε επίσης και τα κλαδευτήρια μακριάς χειρολαβής.

 

Επίσης μπορεί να χρειαστείτε:

 

Το χειροπρίονο το οποίο εξυπηρετεί καλύτερα όταν πρέπει να κόψετε χοντρά και σκληρά κλαδιά.

 

Κλαδευτικό μαχαίρι (καλά ακονισμένο) για να λειαίνουμε τις μεγάλες τομές.

 

Ειδική πάστα δενδροκομίας ή μίνιο που το χρησιμοποιούμε σε τομές με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκ. Εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.

 

Γάντια που είναι απαραίτητα για την προστασία των χεριών μαζί με άλλα απαραίτητα αναλώσιμα και εξαρτήματα κλαδευτηριών

 

 

Συμβουλές Για Σωστό Κλάδεμα

 

 

  • Οι τομές θα πρέπει να γίνονται πλαγιαστά με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί.

  • Τα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.

  • Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά κλαδιά, ενώ τα άρρωστα να μένουν τελευταία.

  • Αφαιρούμε πάντα τις παραφυάδες.

  • Απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος. Βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό.

 

Extra Tips!

 Κατά το κλάδεμα του αμπελιού φροντίζουμε πάντα να:

 

  1. Απολυμαίνουμε με διάλυμα χλωρίνης 2% τα εργαλεία κλαδέματος του αμπελιού (ψαλίδια, πριόνια) από πρέμνο σε πρέμνο, για να μη μεταδώσουμε μυκητολογικές ασθένειες.

  2. Ψεκάζουμε το αμπέλι μας με διάλυμα χαλκού αμέσως μετά το κλάδεμα, για να το προστατεύσουμε από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

  3. Κλαδεύουμε πάντα με ξηρό καιρό και ποτέ με υγρό βροχερό για να αποφύγουμε τη μετάδοση μυκητολογικών ασθενειών

 

 

3 Πρώτα Έτη - Πώς Πρέπει Να Κλαδεύετε Τα Αμπέλια Σας;

Κατά το πρώτο έτος, μπορείτε να κλαδέψετε ολόκληρο τον κύριο βλαστό του αμπελιού σε ύψος 3 κεφαλιών περίπου πάνω από το έδαφος. Αυτό προκαλεί τη γρήγορη ανάπτυξη του αμπελιού και το κάνει πιο δυνατό τα επόμενα χρόνια. Το δεύτερο έτος ο βλαστός αυτός θα παραγάγει αρκετά παρακλάδια. Απομακρύνετε όλα τα παρακλάδια εκτός από τα δύο καλύτερα. Μπορείτε να κλαδέψετε ξανά τα νέα παρακλάδια κατά τη διάρκεια της περιόδου καλλιέργειας. Το φθινόπωρο δέστε τον πιο δυνατό και τον πιο παχύ από τους δύο βλαστούς σε δοκό, τοίχο ή κομμάτι σύρματος. Μπορείτε να απομακρύνετε εντελώς τον άλλο βλαστό. Μέχρι το τρίτο έτος, ο βλαστός που αφήσατε να αναπτυχθεί θα είναι το κύριο στέλεχος και θα έχει δημιουργήσει δικούς του βλαστούς. Τέλος, μπορείτε να δέσετε και αυτούς τους βλαστούς.

 

 

Μετά Τα 3 Έτη - Πώς Πρέπει Να Κλαδεύετε Τα Αμπέλια Σας;

Τα σταφύλια θα αναπτυχθούν σε τσαμπιά στα πλαϊνά κλαδιά. Αναπτύσσονται μόνο σε νέα κλαδιά, επομένως τα πλαϊνά κλαδιά που παράγουν σταφύλια πρέπει να κλαδεύονται πριν από τον χειμώνα. Κλαδέψτε τα κλαδιά αυτά ακριβώς πάνω από τον πρώτο οφθαλμό που δείχνει σημάδια ανάπτυξης. Αυτός είναι συχνά ο δεύτερος οφθαλμός του κλαδιού, καθώς ο πρώτος σπάνια αναπτύσσεται. Φροντίστε να διατηρείτε πάντα μια απόσταση 20 εκ. μεταξύ των βλαστών, για να δώσετε στα σταφύλια την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

 

 

Θερινό Κλάδεμα

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, θα πρέπει να κόψετε τους μασχαλιαίους οφθαλμούς που αναπτύσσονται στη μασχάλη των κλαδιών. Εάν αναπτύσσονται μικρά τσαμπιά από σταφύλια στο πλαϊνό κλαδί, θα πρέπει να κλαδέψετε αυτό το κλαδί περίπου στο δεύτερο φύλλο μετά το τσαμπί. Αν αναπτυχθούν περισσότερα τσαμπιά, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε όλα, εκτός από αυτό που αναπτύσσεται πλησιέστερα στον βλαστό. Τα κλαδιά που δεν παράγουν τσαμπιά μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς. Αυτό το σύστημα κλαδέματος εξασφαλίζει ότι το αμπέλι επικεντρώνεται στα κλαδιά τα οποία παράγουν σταφύλια, με αποτέλεσμα να παράγει μεγάλα, χυμώδη σταφύλια. Μπορείτε να μαζέψετε τα σταφύλια μετά το καλοκαίρι (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος).

 

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτόν το χειμώνα για ένα καλό κλάδεμα. Εάν δεν το έχετε ξανακάνει, ακολουθείστε τις συμβουλές μας και να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα η πρώτη φορά για όλα. Με την εμπειρία θα μάθετε τα όποια λάθη σας, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις ανάγκες των φυτών σας και πώς να τα κλαδεύετε σωστά.

 

Καλή Επιτυχία!!!