Τα τελευταία χρόνια η εταιρία αντλιών Leo, χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα αντλιών σε προσιτές τιμές, με πλήρη γκάμα αντλιών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες για οικιακή ή βιομηχανική χρήση.

Η Leo διαθέτει 5 εργοστάσια σε Κίνα, Ινδονησία και Ουγγαρία και τα προϊόντα της πωλούνται σε πάνω από 150 χώρες. Παρακάτω θα δούμε τις κύριες κατηγορίες αντλιών με τα χαρακτηριστικά τους και τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής πριν την αγορά αντλίας.

*Για την επεξήγηση των όρων μανομετρικό ύψος, ύψος αναρρόφησης κτλ διαβάστε το προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με επιλογή αντλίας.

Κατηγορίες αντλιών Leo

Αντλίες επιφανείας

1. Περιφερειακές αντλίες

Οι περιφερειακές αντλίες είναι μικρές σε μέγεθος, πολύ οικονομικές και χρησιμοποιούνται για οικιακή χρήση για την αύξηση της πίεσης δικτύου. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν και για αναρρόφηση από πηγάδι, αλλά έχουν μικρή παροχή νερού. Ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις μοντέλα της Leo είναι η Περιφερειακή αντλία Leo 1Hp APm75 η οποία μπορεί να φτάσει το νερό σε ύψος 70 μέτρων μανομετρικό, αλλά η παροχή της σε όγκο νερού δεν ξεπερνάει τα 3 κυβικά την ώρα (m3/h) σε ένα ύψος μικρότερο των 5 μέτρων.

 

2. Αντλίες Jet ή Αυτόματης Αναρρόφησης

Οι αντλίες τύπου Jet είναι ίσως οι πιο κοινές και δημοφιλείς για οικιακή χρήση ή αναρρόφηση από πηγάδι (max 7 μέτρα αναρρόφηση). Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι με το φαινόμενο Ventouri,  όπου λόγο διαφοράς πίεσης αυξάνεται η αναρρόφησή και στην συνέχεια με την φτερωτή και τον διαχύτη, αυξάνεται ξανά η πίεση του νερού.

Σχέδιο αντλίας jet

Τα πλεονεκτήματα των αντλιών jet είναι η καλή αναρρόφησή και η καλή αναλογία πίεσης και παροχής νερού, ιδανική για οικιακή χρήση και αύξηση πίεση σε διαμερίσματα και πολυκατοικίες. Ένα μειονέκτημα είναι οι διαστάσεις της αντλίας που είναι σαφώς μεγαλύτερη από τις περιφερειακές. Η πιο δημοφιλής αντλία τύπου Jet της Leo είναι η Αντλία Αυτόματης αναρρόφησης Leo AJm90 με μέγιστη παροχή 3,9 m3/h  και μέγιστο μανομετρικό ύψος 48μ.

 

3. Φυγοκεντρικές αντλίες μονοβάθμιες και διβάθμιες

Οι φυγοκετρικές αντλίες είναι οι πιο ''απλές'' αντλίες καθώς η φτερωτή είναι το κύριο εξάρτημα που κάνει όλη την δουλειά. Το νερό εισέρχεται κατευθείαν στην φτερωτή και λόγο της κινητική ενέργειας εξέρχεται από την έξοδο με πολύ υψηλότερη ταχύτητα. Πετυχαίνει έτσι πολύ υψηλή πίεση του νερού με αρκετά υψηλό μανομετρικό και αναλόγως το μέγεθος της φτερωτής και με μεγαλύτερα στόμια εισόδου μπορεί να έχει και πολύ υψηλή παροχή νερού. Το πλεονέκτημα των φυγόκεντρων αντλιών είναι η πολύ απλή λειτουργία τους και σχετικά μικρές διαστάσεις. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι πως για να πετύχουν στην αναρρόφηση πρέπει να πληρωθούν πρώτα με νερό.

Οι φυγόκεντρες αντλίες που διαθέτουν και δεύτερη φτερωτή ονομάζονται διβάθμιες και πετυχαίνουν ακόμα υψηλότερη πίεση.

Η πιο διαδεδομένες φυγόκεντρες αντλίες της Leo είναι η Μονοφασική Φυγοκεντρική αντλία Leo ACm75 1Hp και η Τριφασική Φυγοκετρική αντλία Leo AC150 2Hp.

 

4. Φυγοκεντρικές αντλίες φλατζωτές

Είναι οι φυγοκεντρικές αντλίες LEO με φλάντζα στα στόμια εισόδου και εξόδου χρησιμοποιούνται για αγροτική και βιομηχανική χρήση, περιέχουν τον κωδικό XST, συνδέονται με τους σωλήνες με φλάντζα και έχουν πολύ μεγάλη παροχή νερού που φτάνει ακόμη και τα 200 m3/h . Η μεγαλύτερη αντλία που μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι η Τριφασική Φλατζωτή Φυγοκεντρική Αντλία Leo 30HP 380V XST80-200/220 με μέγιστη παροχή 210 m3/h !!

 

5. Πολυβάθμιες ανοξείδωτες φυγοκεντρικές αντλίες

Οι πολυβάθμιες φυγοκεντρικές αντλίες Leo με τον τύπο ECH είναι ανοξείδωτες αντλίες με πολλές φτερωτές (από 2 έως 6) όπου το νερό περνάει από την μία φτερωτή στην άλλη αυξάνοντας κάθε φορά την πίεση. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι επιτυγχάνεται ικανοποιητική παροχή νερού σε ευρύ φάσμα μανομετρικού, με πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος λόγο των μικρών φτερωτών που διαθέτει και είναι ευκολότερο να περιστρέφει. Επίσης προτιμάται πάρα πολύ στην οικιακή χρήση και σε πολυκατοικίες λόγο της αθόρυβης λειτουργίας της σε σχέση με απλές φυγοκεντρικές ή αντλίες Jet. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι το σχετικά υψηλότερο κόστος επισκευής σε περίπτωση βλάβης λόγο πολυπλοκότητας σε σχέση με μία μονοβάθμια φυγοκεντρική αντλία. Η πιο δημοφιλής πολυβάθμια αντλία της Leo είναι η Πολυβάθμια Αντλία Leo ECHm4-40-D 1Hp με μέγιστη παροχή 7 m3/h και αθόρυβη λειτουργία στο 1/3 της τιμής αντίστοιχων ευρωπαϊκών αντλιών.

πολυβαθμια ανοξειδωτη αντλια leo

6. Κάθετες Πολυβάθμιες Φυγοκεντρικές αντλίες

Οι κάθετες πολυβάθμιες αντλίες της Leo με τον τύπο EVP χρησιμοποιούνται κυρίως στην βιομηχανία, όπου λόγο του κάθετου προσανατολισμού της αντλίας μπορούν να τοποθετούνται πολύ μεγάλες πολυβάθμιες αντλίες σε πολύ μικρό χώρο. Προτιμούνται και τοποθετούνται σε σειρά κυρίως για αντλητικά συγκροτήματα, πυροσβεστικά συγκροτήματα, θέρμανση και κλιματισμό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας αντλίας είναι η Κάθετη Τριφασική Πολυβάθμια Αντλία Νερού Leo EVP10H-4 5.5Hp με 4 φτερωτές και μέγιστη παροχή 16 m3/h.

 

Υποβρύχιες αντλίες

1. Υποβρύχιες αντλίων καθαρών νερών (ομβρίων)

Οι αντλίες ομβρίων ή αλλιώς και καθαρών νερών είναι ουσιαστικά οι υποβρύχιες αντλίες για καθαρά νερά ή βρόχινα νερά χωρίς φύλλα και άλλα αντικείμενα. Πολλές φορές συγχέονται με τις αντλίες ακαθάρτων, αλλά οι ακαθάρτων έχουν δυνατότητα για άντληση νερών με λύματα. Οι αντλίες ομβρίων είναι μικρές σε μέγεθος, έχουν την δυνατότητα να αναρροφούν από χαμηλά στο έδαφος (δεν έχουν ποδαράκια) και είναι με εξωτερικό ή εσωτερικό φλοτέρ. Το εσωτερικό φλοτέρ είναι χρήσιμο όταν η αντλία μπαίνει σε πολύ στενό χώρο πχ σωλήνας Φ200 που δεν υπάρχει χώρος να σηκωθεί το φλοτερ και όταν θέλουμε να ξεκινήσει η αναρρόφηση σε χαμηλό ύψος πχ στους 10 πόντους από το έδαφος.

*Προσοχή μην χρησιμοποιείτε τις αντλίες ομβρίων σε πολύ βρόμικα νερά η σε βόθρο για τα ‘’πάνω-πάνω’’ όπως δοκιμάζουν πολλοί, η αντλία θα είτε ζοριστεί είτε θα φρακάρει και το πιθανότερο είναι να καεί.

Η Leo έχει την σειρά LKS σαν αντλίες καθαρών νερών και ομβρίων και μία αντιπροσωπευτική μικρή οικονομική αντλία είναι η Υποβρύχια Αντλία Ομβρίων Πλαστική Απορρόφησης έως 2mm από το Πάτωμα Leo LKS 300P με Φλοτέρ

υποβρυχια αντλία leo

2. Υποβρύχιες αντλίες λυμάτων

Οι υποβρύχιες αντλίες λυμάτων της Leo διακρίνονται στην σειρά ανοξείδωτων αντλιών XSP (αν υπάρχει D στο τέλος του κωδικού δηλώνει ότι διαθέτει κοπτήρα) και στην σειρά βιομηχανικών μαντεμένιων αντλιών με διάφορους τύπους φτερωτών όπως μονοκάναλη ή vortex. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως την σημαίνει ο κοπτήρας και ο τύπος της φτερωτής.

- Κοπτήρας: Οι αντλίες που διαθέτουν κοπτήρα καταφέρνουν να κόβουν μεγάλα αντικείμενα όπως υφάσματα, σακούλες, γάντια ακόμη και τζιν σε πολύ μικρά κομμάτια ώστε να μπορέσουν να περάσουν από την αντλία χωρίς να την μπλοκάρουν. Τέτοιες αντλίες συνήθως έχουν μεγάλο μανομετρικό αλλά σχετικά μικρή παροχή. Τα λύματα διαλύονται μέχρι ουσιαστικά να γίνουν ‘’νερό’’ και έτσι η αντλία μπορεί να στείλει σε αρκετά μεγάλο ύψος και απόσταση αν χρειάζεται. Χαρακτηριστική τέτοια αντλία είναι η Υποβρύχια Hλεκτραντλία Λυμάτων Με Κοπτήρα 1.75HP 220V με Φλοτέρ LEO XSP18-12/1.3IDM

- Vortex: Οι αντλίες με φτερωτή Vortex δημιουργούν ουσιαστικά μία δίνη/στρόβιλο όπου μπορεί να αναρροφά τα λύματα όπως είναι (ακόμη και με μεγάλα κομμάτια) και χωρίς να έρχονται σε άμεση επαφή με την φτερωτή να εξέρχονται από την αντλία. Έχουν μεγαλύτερα στόμια εισόδου και εξόδου και μπορούν να επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες λυμάτων χωρίς να μπλοκάρουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας αντλίας είναι η Υποβρύχια Αντλία Λυμάτων Βαρέως Τύπου Μαντεμένια VORTEX 380V 3Hp LEO 80SWU30-7-2,2

vortex φτερωτή

- Μονοκάναλη: Στις αντλίες με μονοκάναλη φτερωτή, τα λύματα περνούν κατευθείαν μέσα από την φτερωτή. Η λειτουργία της είναι απλή, έχουν αρκετά καλή παροχή σε συνδυασμό με υψηλό μανομετρικό αλλά έχει το μειονέκτημα πως μπορεί να μπλοκάρει αν μπει κάποιο υλικό μεγαλύτερο από τα κενά της φτερωτής. Τέτοιου είδους αντλία της Leo προτιμάται αρκετά η Αντλία Λυμάτων Μαντεμένια Μονοκάναλη και Φτερωτή Μαντεμένια 220V 1.5Hp με φλοτέρ LEO 50SWEm8-16-1.1.

μονοκαναλη φτερωτη αντλίας

Φρεάτιο-αντλία

Σαν τελευταία κατηγορία από τις βασικές (πλην αυτής των γεωτρήσεων που είναι ένα κομμάτι από μόνο του) αφήσαμε αυτή των ενσωματωμένων φρεατίων με αντλία ιδανικές για ενσωμάτωση σε τοίχο. Χωρίζονται στα φρεάτια νιπτήρα/κουζίνας που έχουν 1 είσοδο για τον νιπτήρα και στα φρεάτια μπάνιου/τουαλέτας όπου υπάρχουν 3 είσοδοι για ντούζ, νιπτήρα και τουαλέτα. Τέτοιου είδους αντλίες απομάκρυνσης λυμάτων γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και κάθε νέα ανακαίνιση σπιτιού ή κατασκευή νέων κατοικιών περιλαμβάνει τέτοιες αντλίες.

φρεατιο αντλία λυμμάτων leo